Skip to main content

BOOM VERZORGING

Grofweg kunnen de boomverzorgingswerkzaamheden opgedeeld worden in: planten van bomen, snoeien, speciale maatregelen aan bomen, groeiplaats verbetering en het weghalen van bomen.

 

Het planten van bomen

Bomen worden geplant in het plantseizoen. Het plantseizoen voor bomen start op het moment dat zij hun bladeren laten vallen in het najaar en eindigt wanneer de nieuwe knoppen zwellen in het vroege voorjaar. Uitzonderingen hierop zijn enkele specifieke omstandigheden:

  • Als de grond zwaar bevroren is kan er niet worden geplant.
  • Er wordt niet geplant als er veel sneeuw ligt.
  • Er kan niet worden geplant als de grond dusdanig verzadigd is, dat er water in het plantgat komt te staan.
  • Indien er risico is op structuurbederf van de bodem, kan er niet worden geplant.

 

Snoeien

Snoeien van bomen kan op verschillende manieren uitlichten, uitdunnen, innemen en kandelaberen.

  • Uitlichten is het weghalen van een deel van een tak, aan de buitenkant van de kroon, zonder dat de boom veel in omvang en vorm verandert. Dit is de lichtste vorm van snoeien.
  • Uitdunnen lijkt veel op uitlichten maar hele takken worden verwijderd.
  • Innemen, ook wel inkorten genoemd, is het kleiner maken van alle takken in de kroon van een boom. De omvang wordt kleiner en de vorm wordt vaak anders dan de originele vorm.
  • Kandelaberen is het weghalen van meer dan 50% van de takken. Wanneer meer dan 75 % wordt weggehaald spreekt men van knotten of kandelaren.

 

Weghalen van bomen

Weghalen van bomen, ook vellen, afbreken of rooien genoemd spreekt voor zich. De meeste bomen in de stad kunnen niet vrij vallen. B-vier kan weghalen zonder schade aan huis en tuin te veroorzaken.

 

Speciale maatregelen

Als voorbeeld van speciale maatregelen kan het plaatsen van stormankers genoemd worden. Stormankers zijn speciaal vervaardigde touwen die vakkundig geplaatst worden. Indien de tak inscheurt hangt deze, door de stormankers, aan de andere takken. De tak kan daarna zonder extra schade aan boom afgezaagd worden. Hieronder ziet u de scheuring bij de splitsing van de boom en de stormankers.

 

Boom groeiplaats verbetering

Wanneer bomen niet goed groeien, vaak in een bebouwde omgeving, ligt dat meestal aan de plaats waar de boom staat (de standplaats). Om verbetering in de groei te bewerkstelligen zijn er verschillende mogelijkheden. Deze variëren van toevoegen van speciale compost voor bomen tot het creëren van ondergrondse groeiplaatsen.

 

Bent u benieuwd wat wij nog meer voor diensten verzorgen omtrent boom verzorging?
Kijk dan op de pagina “Diensten”.

STEL UW VRAAG
of maak een afspraak

Wij helpen u graag verder op het gebied van boombeheer.
Neemt u vrijblijvend contact op per e-mail of telefoon.

Contact per e-mailT: 076-520 3909